Verhuisbedrijf Verhuisgoedkoop logo

Hoe maak ik mijn koelkast klaar voor de verhuizing?

1. Maak de koelkast leeg

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar eerst moet u alles uit de koelkast verwijderen. Begin een week of zo voordat je van plan bent te verhuizen met het opeten van al het gekoelde voedsel dat je niet per se mee wilt nemen. Vergeet niet om opslagruimte te vinden voor alle dingen waar u niet bij kunt, hetzij door ze te delen met iemand anders of door ze tijdens de verhuizing in een koelbox te verpakken. Haal vervolgens de schappen en laden uit de koelkast.

2. Koppel waterleidingen en bedrading los

Hoe nieuwer een koelkast, hoe meer technologisch geavanceerd hij is. Als de koelkast schermen aan de binnenkant heeft of een ijs- of waterdispenser, koppel dan de waterleidingen en bedrading los. Besteed speciale aandacht aan de waterleiding.

“Het is meestal vrij eenvoudig om de waterleidingen los te koppelen, maar als verhuizer zijn we een beetje huiverig om te rommelen met iets waar water bij komt kijken,” zegt Dennis, een verhuizer. “Als het niet goed is afgesloten, kun je veel schade aanrichten. In sommige gevallen heb je een loodgieter nodig om het goed af te sluiten.”

De meeste verhuizers raken de bedrading of waterleidingen niet eens aan vanwege aansprakelijkheidskwesties, zegt Nick Hoogweg, hoofdverhuizer bij verhuisbedrijf VerhuisGoedkoop. Verhuizers leveren wel het gereedschap, maar zullen het vaak niet zelf doen.

3. Ontdooi de koelkast, indien nodig

Je hoeft je koelkast niet per se te ontdooien voor de verhuizing.

“Als je koelkast naar de opslag gaat, moet je hem ontdooien,” zei Misinksi. “Als het maar een korte lokale verhuizing is, hangt het van het weer af of het nodig is.”

Kort betekent niet langer dan zes of acht uur voor de hele verhuizing. In de winter zal dat geen probleem zijn. Maar in de zomer zal de koelkast in de vrachtwagen beginnen te ontdooien en water lekken. Als u uw koelkast toch moet ontdooien, zorg er dan voor dat u voor de verhuizing voldoende tijd hebt om dit te doen.

Hoe lang moet een koelkast ontdooid zijn voordat hij wordt verplaatst?
Een koelkast kan in een paar uur ontdooien, afhankelijk van de grootte, maar u moet hier proactief mee omgaan zodat de koelkast niet onverwachts in de vrachtwagen lekt en uw spullen ruïneert. Schuif de deuren open, vul de lege koelkast met oude handdoeken, trek de stekker uit het stopcontact en laat hem 48 uur staan. Vervang de handdoeken indien nodig om alles op te zuigen.

4. Verwijder de deuren, indien nodig

Zodra de koelkast is ontdooid en droog is van binnen, moet u waarschijnlijk de deuren verwijderen, hetzij van de koelkast of van uw huis. Pulkkinen merkt op dat nieuwere koelkasten vrij groot zijn. Sommige zijn groter dan een standaard deurmaat, en ze worden alleen maar groter. Als u het apparaat niet gemakkelijk uit de deur kunt manoeuvreren, haal uw deuren dan uit de scharnieren.

5. Bescherm de vloeren, muren en koelkast

Vooral als je een huurhuis hebt, wil je er zeker van zijn dat je rubberen matten op de vloer legt, overal waar de koelkast komt te staan. Die sukkels zijn echt zwaar, en kunnen onmiddellijk krassen op vloeren maken – ongeacht of u een dolly met vier wielen gebruikt (wat de voorkeur heeft) of hem gewoon alleen voortduwt (wat u niet moet doen als u waarde hecht aan het apparaat). Krimp de koelkast in om krassen te voorkomen, en hang verhuisdekens op voor het geval u tegen gipsplaten stoot.

6. Verplaats de koelkast fysiek met een dolly

Volgens Hoogweg wilt u de koelkast niet verplaatsen zonder enige vorm van mechanische hulp – en die hulp moet altijd in de vorm van een dolly/meubelhondje zijn.

Het eerste wat je moet doen is het metaal van het wagentje opvullen, zodat er geen krassen op de koelkast komen. Schuif het onderstel onder de koelkast en wikkel spanbanden rond het apparaat om het vast te zetten op het onderstel. Zet het onderstel dan schrap met uw voet zodat u de koelkast naar u toe kunt kantelen. U zult dit proces moeten herhalen totdat u het juiste zwaartepunt hebt gevonden. Als je het goed hebt, kantelt de koelkast gelijkmatig naar achteren en kun je hem naar voren duwen, waarbij je je aan de koelkast zelf vasthoudt in plaats van aan de dolly, zodat je je niet bezeert. Houd uw ogen op één kant van de koelkast, in plaats van naar beide kanten te gluren tijdens de verhuizing. Het is het beste als een tweede persoon u hierbij begeleidt.

7. Zet hem veilig vast in de vrachtwagen

Zodra u de koelkast naar uw vrachtwagen hebt gereden en hem erin hebt gezet, zet u hem stevig vast aan de wand van de vrachtwagen met een touw of ratelbanden. Koelkasten hebben wielen met beperkte mobiliteit, en u wilt niet dat hij over de vrachtwagen rolt en op uw dure salontafel valt.

Kun je een koelkast neerleggen om hem te verplaatsen?
Technisch gezien wel, maar u wilt de koelkast zeker niet plat leggen om hem te verplaatsen.

“Er zitten vloeistoffen in de compressor van de koelkast en als de koelkast voor langere tijd wordt gekanteld of plat wordt gelegd, kunnen ze migreren naar plaatsen waar ze niet horen te zijn,” zei Pulkkinen. “Het is niet dat je het niet kunt doen. Maar als je het doet, moet je het niet meteen aansluiten. Op die manier kun je de compressor doorbranden.”

8. Opnieuw monteren en aansluiten in het nieuwe huis

Ervan uitgaande dat je eerst de ruimte voor de koelkast in je nieuwe verblijfplaats hebt opgemeten (en hij past), rijd je hem naar binnen. Wanneer u de koelkast op de dolly in de nieuwe ruimte van uw apparaat laat zakken, laat hem dan langzaam zakken, waarbij u uw eigen gewicht als tegengewicht gebruikt, zodat hij niet naar beneden klapt. Sluit de waterleiding en bedrading weer aan, steek de stekker in het stopcontact en vul de voorraad weer aan met voedsel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven