Verhuisbedrijf Verhuisgoedkoop logo
Boeken inpakken voor een verhuizing

Hoe pak je boeken in bij een verhuizing

Onze beste tips voor het verhuizen van uw persoonlijke bibliotheek om beschadigde kaften, kreukels en scheuren in uw dierbare titels te voorkomen.

Onze boekenkasten vertellen een verhaal, van fotografie-hardcovers en tekstboeken tot oude klassiekers van familieleden die met plakband aan elkaar hangen.

U hoeft geen boekenverzamelaar te zijn om een verzameling inspirerende of sentimentele boeken te hebben vergaard die het waard zijn om naar uw volgende huis of appartement te verhuizen.

Boeken worden vaak beschouwd als de makkelijkste spullen om in te pakken, maar mensen maken een aantal veelgemaakte fouten die tijdens het verhuizen en bij het uitpakken voor onnodige hartzeer kunnen zorgen. Het goede nieuws is dat boeken relatief snel in te pakken zijn als je een paar hacks leert.

Piece of Cake verhuist elke week honderden dozen met boeken, en we hebben onze top tips voor het verhuizen van uw persoonlijke bibliotheek op een rijtje gezet:

1. Optimaliseer uw collectie
U hoort het herhaaldelijk van ons: betaal niet om spullen te verhuizen die u bij aankomst toch weer wegdoet. Maak uw voorjaarsschoonmaak voordat u inpakt en reis een beetje lichter.
 
Wanneer u uw collectie opruimt, probeer dan uw boeken in 3 stapels te sorteren om het proces te vergemakkelijken:
 
1. Houden.
2. Doneren.
3. Verkopen.
 
De sleutel tot efficiënt inpakken is geen tijd besteden aan het piekeren over elk item, vandaar de onbesliste stapel. Nostalgie kan een echte tijdzuiger zijn. Als u niet zeker bent, leg die verleidelijke titel dan op stapel 2 of 3 en kom er een andere keer op terug.
 
Als je andere familieleden in je huishouden hebt, vraag hen dan hetzelfde te doen. Laat de hele partij boeken sorteren en uitsorteren, zodat je maar één keer hoeft te doneren. In heel Nederland zijn er diversen kringloopwinkels en bibiotheken.
Als je ontdekt dat een van je boeken beschadigd is, kun je ze het beste recyclen.
 
2. De juiste materialen
Boekendozen worden vaak oververpakt en zijn berucht om hun gewicht. Voor doe-het-zelvers kunnen ze ook verwondingsrisico’s inhouden als ze niet goed zijn ingepakt.
 
Begin met de juiste materialen: dat betekent een dikkere kartonnen doos dan standaard. Je kunt boekendozen kopen bij het verhuisbedrijf (VerhuisGoedkoop). 
Groter is niet beter bij het verhuizen van boeken, hoe meer er in een doos zit hoe zwaarder die is en moeilijker te tillen en te vervoeren. Klein en stevig is het doel, wij raden 25″ x 25″ x 36″ aan. U zult ook sterke verpakkingstape willen om ervoor te zorgen dat de doos veilig en goed afgesloten is, samen met pakpapier als opvulling om te voorkomen dat ze verschuiven tijdens het transport.
 
Als uw doos stevig in elkaar zit, laat u de tape vanaf de bodem tot halverwege de zijkanten van de doos lopen. Bekleed vervolgens de bodem van de doos met pakpapier om een laag te creëren tussen eventueel vocht van buitenaf en je eerste laag boeken. Als u waardevolle boeken verhuist, kunt u de bodem van de doos ook bekleden met noppenfolie, dat ook waterbestendig is.
 
3. Hoe pak je verschillende soorten boeken in?
Nu u klaar bent om dozen te vullen, groepeert u de boeken naar grootte en waarde. De algemene regel is dat zwaardere boeken op de bodem moeten en lichtere boeken bovenop.
 
Als u zeldzame edities hebt die een verzamelobject zijn, kunt u ze beter meenemen in uw verhuiskoffer dan ze tijdens het vervoer te mengen met de rest van uw bibliotheek.
 
Als u waardevolle hardcover boeken inpakt, wikkel ze dan afzonderlijk in en plaats ze rechtop in de doos met de ruggen naar de wand van de doos gericht. U kunt ook een vel dik karton tussen elk boek leggen om ze afzonderlijk te beschermen tegen verschuiven. Als het grote en zware boeken zijn, gebruik dan meerdere kleinere dozen in plaats van er nog een laag hardcover boeken bovenop te leggen.
 
Minder kostbare boeken met harde kaften kunt u snel en veilig plat in de bodem van de doos leggen en op elkaar stapelen. Plaats uw boeken niet met de bladzijden naar de bodem van de doos gericht, omdat de kaften dan kunnen inzakken en kreuken. Sommige klanten zetten hun boeken ook met de rug naar beneden op de bodem van de doos, maar dit kan leiden tot beschadiging van de lagen erboven als het niet voorzichtig wordt gedaan.
 
Gewone paperbacks kunnen in nette rijen worden gestapeld, waarbij vergelijkbare formaten op elkaar worden gestapeld en lege ruimte wordt opgevuld met pakpapier. U kunt de stapelmethoden hier mengen, maar vermijd het plaatsen van een van hen onder een hoek of strak ingedrukt, omdat het zal vervormen tijdens het vervoer.
 
Zorg bij het inpakken van deze categorieën voor een buffer tussen de boeken en de doos als er openingen zijn, door gebruik te maken van opgekreukt pakpapier.
 
4. Laatste stappen
Als je doos klaar is om verzegeld te worden, leg je een extra laag pakpapier over de bovenkant van je boeken voordat je hem sluit. Doe royaal plakband over de verzegeling en pak dan je stift en label de doos in detail.
 
Als je boeken worden opgeslagen, zijn deze stappen veilig voor de korte termijn. Voor langdurige opslag kun je het inpakpapier vervangen door zuurvrij papier om verkleuring na verloop van tijd te voorkomen.
 
Zodra u op uw bestemming bent aangekomen, is het uitpakken een fluitje van een cent. Zelfs jonge familieleden kunnen helpen, want het uitpakken van boeken is een eenvoudige taak waarbij u vrij snel een paar lege dozen kunt inklappen en wat ruimte kunt vrijmaken.
 
Er gaat niets boven het plaatsen van die vertrouwde titels op de boekenplank en het gevoel dat het al thuis is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven